Saturday, 26 June 2010

Meniti Saat Kebinasaan Zionis.

Oleh : Muhammad Ibnu Nazir.BismillahirRahmanirRahim. Innal hamda lillahi, nahmaduhu wa nast'inuhu, man yahdihil lahu fala mudhilla lahu, waman yudhlil fala hadiya lahu. Wa asyhadu anla ilaha illallahu wahdahu la syarikalahu waanna Muhammadan abduhu wa Rasulluhu. Amma ba'du. Assalamu’alaikum Warahmatullahi Wabarakatuh, dan Salam Sejahtera.


"Meniti Saat Kebinasaan Zionis"
Tika kini, apabila diajukan persoalan saat dan ketibaan waktu bagi kehancuran Israel, maka hujah dan pengetahuannya adalah kepunyaan Allah SWT. Sebagai seorang Muslim yang mempercayai serta memperakui akan kebenaran Islam, maka tiada timbul akan perasaan ragu-ragu terhadap apa yang telah dijanjikan oleh Allah SWT terhadap bumi Palestin. Akal pemikiran manusia tidak akan tercapai terhadap apa yang telah dirancang serta ditakdirkan Allah SWT terhadap sesuatu itu adalah atas ketentuan dan perancangan dari-Nya. Mempercayai bahawa hikmah yang telah ditakdirkan terhadap sesuatu itu mengikut aturcara Iman dan Takwa itu sudah memadai bagi memperlihatkan kezuhudan kita terhadap Allah SWT. Jika kita melihat dari sudut kacamata duniawi, kelihatan bumi Palestin itu telah diganyang oleh Israel laknatulah dengan begitu hebat sekali. Saban hari ada sahaja berita kematian dari pihak Islam Palestin yang kerap dan sering kita dengar dan lihat, kadangkalanya terlintas dalam diri, persoalan-persoalan yang berkaitan dengan keyakinan terhadap Islam, apabila terpaparnya berita-berita kematian rakyat Palestin yang menyayat hati.
Tahukah kita semua bahawa, mencari keredhaan Allah SWT itu lebih mulia dari mengejar kemahsyuran duniawi?.
Kanak-Kanak Itu Amanah Dari Allah SWT.

Walaupun rakyat Palestin telah meningkat angka korbannya pada setiap hari dan setiap tahun, tetapi rakyatnya tetap berjuang, dan pejuang-pejuang Islam kian tumbuh dari segenap penjuru ruang untuk mengejar dan mencari keredhaan Allah SWT. Negara yang telah dihujani dengan pelbagai bom-bom buatan terbaru Amerika Syarikat dan Israel dengan begitu hebat sekali sejak lebih 40 tahun yang lalu, serta bom-bom tersebut adakalanya dimuatkan dengan bahan-bahan kimialogi yang boleh memudaratkan kesihatan penduduk Palestin, namun hampir lebih 50 tahun kebelakangan ini, rakyat Palestin masih kelihatan sihat dan bertenaga untuk menjalani kehidupan harian mereka. Kesihatan penduduk Palestin masih baik, dari apa yang disangkakan walaupun Negara mereka dihujani dengan bom-bom buatan Israel dan Amerika Syarikat yang 70% nya mengandungi bahan-bahan kimia yang boleh menjejaskan kesihatan mereka. Ini berbeza dengan Negara-negara yang bergolak yang terdapat di Afrika dan benua Asia.Rakyat Negara Haiti Yang Dilanda Kemiskinan Dan Kebuluran.

Sebagai contohnya di Negara Haiti. Kalau kita lihat, perang saudara yang telah berlaku di sana menyebabkan beribu-ribu rakyatnya mati, manakala dalam situasi tersebut, pihak yang telah menjajah mereka sejak dari awal lagi iaitu Perancis telah menyerang dan membunuh pemberontak dengan begitu kejam sekali. Walaupun perang saudara yang telah diperkuda-kudakan oleh tentera Perancis bagi mengukuhkan lagi cengkaman kuku besinya terhadap Negara Haiti tersebut, peperangan itu tidaklah sehebat perangnya di Negara Palestin. Tentera dan pemberontakan bersenjata tidak mengunakan bom-bom kimia ketika berlakunya perang saudara tersebut. Namun apa yang menghairankan dunia, bahawa rakyat Haiti merupakan sebilangan Negara yang mempunyai bilangan bayi-bayi yang dilahirkan dengan keadaan yang tidak normal dan berpenyakit. Apabila kajian dilakukan oleh WHO (Pertubuhan Kesihatan Sedunia), didapati lebih dari 60% penduduk Haiti mempunyai darah yang tidak sihat serta mudah terdedah dengan pelbagai jenis penyakit yang kronik. Malahan negara tersebut juga merupakan negara yang termiskin di dunia berbanding dengan negara Palestin. Ini berbeza dengan apa yang terjadi di Negara Palestin, di mana Negara yang sering dihujani dengan bom-bom kimia oleh Israel dan Amerika Syarikat, tetapi peratusan kemerosotan kesihatannya amat rendah dan mereka tergolong di kalangan rakyat yang mempunyai kesihatan yang cukup baik dan setanding dengan Negara-negara Asia yang lain. SubhanaAllah! Begitulah hebatnya rahmat dan hidayah Allah Azza Wa Jalla terhadap penduduk Palestin. Persoalannya di sini.Bom kimia Buatan Amerika Dan IsraelAdakah kesihatan penduduk Malaysia juga sebaik apa yang dikecapi penduduk Palestin?
Adakah negara yang mempunyai menu-menu makanannya yang terbanyak di dunia, mempunyai kesihatan yang lebih baik dari penduduk Palestin?

Sebagai info untuk renungan, purata 6 daripada 10 orang mempunyai penyakit yang berpunca dari tabiat mengambil makanan yang lebih dan tidak teratur. Manakala hampir 30% penduduk Malaysia yang mempunyai umur di bawah 30 tahun mempunyai penyakit yang berpunca dari lebihan pemakanan iaitu penyakit Diabetis, Darah tinggi, penyakit jantung dan Strok. Fikir-fikirkan.
Sekatan Demi Sekatan Dari Israel, Menunjukkan Kebaculan Mereka Terhadap Penduduk Palestin.

Masa kebinasaan Israel yang telah dijanjikan oleh Allah SWT tetap akan terlaksana mengikut ketentuan yang telah ditetapkan oleh-Nya. Sebagai seorang Muslim kita perlu yakin akan hadirnya masa dan ketika berlakunya kebinasaan tersebut. Keyakinan dengan penuh terhadap janji Allah SWT itu wajib disematkan dalam diri kita. Sebagai contohnya, kita semua boleh melihat apa yang telah berlaku sekarang terhadap penghijrahan beramai-ramai bangsa yahudi ke negara Palestin. Ini merupakan salah satu detik menantinya waktu kehancuran rejim Zionis tersebut.Untuk apa saya katakana begini?
Jawapannya mudah, apabila keseluruhannya penduduk yahudi di serata dunia berpindah ke negara Palestin dan menetap di negara tersebut secara haram dengan menghalau penduduk Palestin dengan kejam, maka ini menunjukkan kepada kita bahawa mereka (yahudi) seolah-olah bakal menyahut hukuman Allah SWT yang telah ditetapkan ke atas mereka atas dosa-dosa mereka yang melampaui batas di bumi Palestin itu. Oleh yang demikian, amat mudahlah bala-bala serta malapetaka yang akan Allah SWT turunkan ke atas mereka atas sebab mereka tinggal secara berkelompok di negara haram Israel tersebut. Maka tika dan saat itulah kebinasaan yang telah dijanjikan berlaku, dan mereka akan tetap dibinasakan terhadap perbuatan-perbuatan jahat mereka di bumi haram yang telah mereka sendiri bina atas dasar-dasar kemurkaan Allah SWT.

Sebagai contohnya yang lain, Allah SWT telah sematkan dalam hati dan jiwa mereka (yahudi) dengan sifat yang berkecamuk. Mereka akan berasa tidak tenteram terhadap apa yang mereka kecapi itu kerana mereka telah dimurkai oleh Allah SWT. Hati mereka remuk, gusar, gundah, takut, hiba dan seribu satu macam penyakit hati atas sebab tiadanya keberkatan dari Allah SWT. Segala cita-cita mereka untuk menubuhkan negara mereka sendiri atas dasar kekerasan terhadap manusia dan penduduk Palestin telah digagalkan oleh Allah SWT. Allah SWT tidak meredhai segala tindakan mereka untuk menubuhkan negara kekerasan mereka. Oleh yang demikian, mereka akan menemui kegagalan terhadap usaha-usaha mereka selama ini. Jika kita lihat, Israel sering berdolak-dalik dalam usaha perdamaian dengan Palestin. Ini kadangkalanya menyebabkan keputusan mereka terumbang-ambing bagaikan ‘perahu di lautan tanpa pendayung’ yang adakalanya mereka sendiri yang mengingkari perjanjian tersebut, walaupun mereka yang mencadangkan perjanjian itu terhadap Palestin. Jelaslah kepada kita semua, bahawa Allah SWT telah turunkan ke atas hati dan jiwa mereka agar tidak akan tenteram dan aman. Apabila hati mereka tidak tenteram, maka timbul pula pelbagai penyakit hati yang boleh membawa kepada kemudaratan kesihatan. Perlu di ingati juga, penduduk Israel merupakan penduduk yang mempunyai bilangan penyakit mental yang pertama tertinggi di dunia berbanding dengan negara-negara Eropah, Afrika dan Asia. Lihat sahaja apa yang berlaku sekarang, mereka sering menyangka buruk terhadap penduduk Palestin dengan membunuhnya secara membabi buta, kadangkalanya kubur-kubur penduduk Islam Palestin juga disangkakan kubu-kubu bawah tanah pejuang Palestin. Malahan apa yang memeranjatkan pula mereka menyangkakan bahawa haiwan, seperti, lembu, unta, ayam, kambing dan sebagainya itu adalah kereta-kereta kebal dari pihak pejuang Islam Palestin. Bukankah ini menunjukkan bahawa tahap tekanan mental mereka itu terlalau tinggi dan hati-hati mereka sebenarnya telah dirundung ketidak tenteraman yang kronik. Begitu juga dengan apa yang terjadinya di negara kita, apabila dengan sewenang-wenangnya ada makhluk yang bertopengkan syaitan telah membuang bayi-bayi yang tidak berdosa ke tempat-tempat yang tidak sepatutnya. Ini juga adalah salah satu ketidak tenteraman hati-hati mereka terhadap dirinya sendiri. Allah SWT telah mencabut rasa ketenangan hati terhadap mereka-mereka yang kufur terhadap perintah-Nya.Sebagai renungan :


“Rokok yang terdapat di dalam poket seluar mereka tidak dicampak atau dibuang, tetapi sebaliknya, bayi-bayi yang tidak berdosa itu dan merupakan khalifah-khalifah Allah yang mulia pula dibuang di tempat-tempat tertentu dengan begitu kejam sekali”
Inilah hakikat yang perlu kita semua telan!
Ini juga sebagai hujahnya untuk menyatakan bahawa saat kebinasaan Israel itu akan muncul di mana, peperangan di Palestin itu akan menjadi peperangan Islam. Setuju atau tidak, ini adalah hakikatnya. Saya tertarik dengan Hadith Rasulullah SAW yang menyatakan bahawa Rasulullah SAW telah menceritakan kepada kita tentang peperangan yang gemilang di antara kita dengan orang yahudi, di mana orang yang berada dalam barisan Muslimin tersebut adalah hamba-hamba Allah SWT yang Soleh sahaja. Jaminan Rasulullah SAW itu akan terus menjadi inspirasi umat hingga ke akhir zaman kelak.Sabda Rasulullah SAW :


“Tidak berlaku hari kiamat sehingga Muslimin memerangi orang yahudi, maka Muslimin membunuh mereka hingga orang yahudi bersembunyi di sebalik batu dan pohon kayu, maka batu dan pohon kayu berkata : ‘Hai Muslim, hai hamba Allah, ini orang yahudi di belakangku marilah membunuhnya’, melainkan pohon Gharqad kerana ia daripada pohon orang yahudi.” (Hadith Riwayat Muslim – No. 7523).
Kebangkitan Pejuang-Pejuang Palestin, Adakah Kita Juga Memiliki Semangat Seperti Mereka?
Jelas bukan saudara dan saudari sekelian, peperangan yang djanjikan itu adalah datangnya dari golongan yang taat kepada Allah SWT. Bertuah bagi rakyat Palestin yang telah Nabi SAW nyatakan dalam hadithnya. Persoalannya di sini.
Adakah kita ini juga tergolong di dalam persamaan dengan rakyat Palestin?
Lupakan sahaja jika kita masih mencintai harta-harta dan kemewahan duniawi yang kita kecapi ini. Malahan lupakan sahaja jika kita masih malas bangun untuk bersolat sunat memohon keampunan serta keredhaan dari Allah SWT. Lupakan sahaja semua perjuangan itu jika kita masih bergelumang dengan kemaksiatan duniawi dan lupakan sahaja jika kita masih mengkhianati sunnah Rasulullah SAW.Lupakan sahaja!Lupakan sahaja!Berapa ramai di antara kita yang masih menyimpan gambar-gambar serta video-video maksiat di dalam telefon bimbit serta komputer peribadi kita?. Berapa ramai di antara kita yang kerja dan hidupnya bergelumang dengan noda-noda syaitan dan berapa ramai di antara kita yang sering melihat dan menonton pekara-pekara maksiat?. Kita melaungkan ‘Perjuangan Buat Palestin’ tetapi dalam masa yang sama masih pergi mengecapi hidangan-hidangan dan budaya-budaya yahudi yang memudaratkan. Ingatlah kita semua, Allah SWT jualah tempat kelak kita semua kembali. Allah SWT jualah yang akan menghitung segala amal perbuatan kita. Ingatlah setiap detik perbuatan, percakapan dan tingkahlaku kita diperhatikan oleh-Nya dan dicatitkan oleh dua malaikat yang telah ditugaskan oleh-Nya. Ingatlah kita semua, buku catitan itu akan dibentangkan di hadapan Allah SWT. Apakah jawapan kita di atas perbuatan maksiat kita itu? Sebagai pengetahuan kita semua, segala luahan dan kata-kata dari hati kita itu juga akan dicatitkan oleh malaikat tersebut. Bukan sekadar percakapan yang sering kita cakapkan itu, tetapi luahan dan kata-kata dalaman hati kita juga akan dicatitkan oleh malaikat untuk dihitungkan di hadapan-Nya kelak. SubhanaAllah!Maka beruntunglah mereka-mereka yang benar-benar beriman dan bertakwa kepada Allah Azza Wa Jalla.Israel Yang Dirundung Kedukaan Dari Segenap Sudut.

Detik kemusnahan Israel akan terjadi apabila Allah SWT telah memecahbelahkan Bani Israel di atas muka bumi ini. Di dalam Al-quran ada menyebut akan pekara tersebut. Firman Allah SWT ini sedikit sebanyak telah memperlihatkan kepada kita atas kemurkaan Allah SWT terhadap Bani Israel di atas dosa-dosa yang telah mereka lakukan sejak dari dahulu lagi.Firman Allah SWT :


Dan Kami pecah-pecahkan mereka (kaum Yahudi itu) berpuak-puak (yang bertaburan di merata-rata) dunia ini. Di antara mereka ada yang soleh dan di antaranya juga yang tidak demikian. Dan kami uji mereka dengan nikmat pemberian yang baik-baik dan bala bencana yang buruk, supaya mereka kembali (bertaubat).” (Surah Al-A’Raf – ayat 168).Apa yang nyata di sini, di bumi suci itulah sebuah negara kecil yang dipanggil Israel, adalah sebuah ‘Negara Khayalan’ semata-mata. Mereka memperlakukannya sebagai sebuah negara, sebagaimana yang sudah sekian lama dicita-citakan oleh rakyat yahudi. Namun usaha-usaha itu telah digagalkan Allah SWT sehingga ke saat ini.Kekecewaan Rakyat Israel Terhadap Pemimpin Mereka.

Sesungguhnya Israel yang menyangka bahawa telah tertegak negara mereka di bumi suci itu akan dibawa oleh takdir Allah SWT kepada keruntuhannya. Namun itu semua adalah satu donggengan yang nyata. Mereka telah tertipu oleh diri mereka sendiri. Segala perancangan mereka untuk menubuhkan negara mereka sendiri akan digagalkan oleh Allah SWT. Selepas kaum Muslimin berpegang teguh kepada syariat Allah SWT, maka ketika itulah akan munculnya kemusnahan yang nyata terhadap bangsa yahudi. Mereka tercari-cari hala tuju untuk kehidupan mereka, tetapi semua itu sudah terlambat dan segala perbuatan dosa-dosa mereka akan tetap dibalas oleh Allah SWT.Firman Allah SWT :


“Dan Kami katakan kepada Bani Israil, sesudah Firaun (dibinasakan): “Tinggalah kamu di negeri itu kemudian apabila datang tempoh hari akhirat, Kami datangkan kamu (ke Padang Mahsyar) dengan bercampur-aduk.” (Surah Al-Isra’ – Ayat 104).Oleh yang demikian, dapatlah dikupaskan bahawa negara khayalan Israel yang telah mereka impi-impikan itu sebenarnya adalah negara donggengan dari iblis dan syaitan. Mereka tertipu dengan godaan iblis dan syaitan secara keseluruahannya. Mereka mudah mengikuti segala suruhan iblis dan syaitan tanpa merujuk kepada syariat Allah SWT. Dengan terhimpunnya bangsa yahudi di Palestin secara keseluruhannya, maka amat mudahlah bagi Allah SWT membinasakan mereka secara keseluruhan terhadap dosa yang telah mereka lakukan.Siapakah Pengganas Sebenar?

Janganlah kita terpengaruh dengan budaya dan dakyah-dakyah mereka yang menyesatkan itu. Tanamkanlah urusan-urusan akhirat kepada generasi kita yang akan datang agar tidak mudah terpesong dengan sifat-sifat yang dimiliki oleh kaum yahudi ini. Ajarkan juga kepada generasi kita yang akan datang nanti akan hakikat kehidupan manusia di dunia ini. Janganlah kita semua mengambil jalan mudah akan syariat Allah SWT. Bacalah kitab-kitab yang berkenaan dengan cinta Illahi terhadap ruang kehidupan kita. Ambillah masa dan ketika untuk mendalami lagi ilmu-ilmu Allah. Janganlah kita mengambil ruang masa yang banyak untuk membaca dan mendalami pekara-pekara yang tidak berfaedah serta mendekatkan diri kita dengan pekara-pekara yang mendatangkan syahwat serta menjauhi lagi diri kita terhadap Allah SWT. Janganlah kita semua berbangga dengan ilmu yang telah kita kecapi itu tanpa berkongsi dengan orang lain. Dan janganlah kita berbangga dengan apa yang telah kita kecapi sekarang ini, di mana kita menganggap bahawa ilmu kita itu lebih baik dan tinggi dari ilmu orang lain sehingga menjadikan diri kita begitu riak. Inilah hakikatnya apabila ada segelintir ‘ustaz dan ustazah’ yang hanya mementingkan kemewahan duniawi dari tanggungjawab mereka sebenar. Apabila timbulnya isu-isu yang berkaitan dengan ‘kepentingan’, maka amat mudahlah mereka berdolak-dalik dan memutarbelitkan hukum-hukum Allah malahan adakalanya berdiam diri dan hanya memerhatikan isu-isu tersebut dari jauh. Janganlah kita mempelajari ilmu Allah SWT hanya bergantung kepada seorang ulama’ sahaja. Ramai lagi ulama’-ulama pewaris Nabi yang terdapat di negara kita. Adakalanya mereka-mereka ini bukanlah terkenal dan mahsyur, tetapi ilmu yang dicurahkannya secara ikhlas kerana Allah SWT itu memberi kesan yang baik terhadap diri kita. Tetapi malangnya segelintir dari kita ini yang hanya menumpukan pencarian ilmu-ilmu Allah bergantung dan berharap kepada seorang ulama’ sahaja. Sepatutnya kita semua perlulah rajin mencari ulama’-ulama bagi memantapkan lagi ketakwaan dan keimanan kita terhadap Allah SWT. Ingatlah ilmu Allah SWT itu luas. Apa yang kita miliki ini hanyalah sekelumit dari ilmu-ilmu-Nya.Wanita Waja, Adakah Wanita Di Malaysia Juga Memiliki Semangat Sepertinya?
Saya tertarik dengan kisah perjalanan di antara Nabi Khidir A.S dan Nabi Musa A.S yang telah ditetapkan oleh Allah SWT. Saya cuba ringkaskan sedikit bagi menyatakan tujuan cerita ini untuk pedoman buat diri saya dan kamu semua. Ketika Nabi Khidir A.s bersama Nabi Musa A.S memulakan perjalanan untuk mencari ilmu-ilmu Allah SWT yang telah Allah wahyukan kepada mereka, ketika itu diriwayatkan bahawa mereka menaiki perahu. Seketikanya mereka berdua di atas perahu tersebut, mereka memerhatikan keadaan sekeliling mereka yang dipenuhi dengan air. Ada riwayat menyatakan bahawa ketika Nabi Khidir A.S dan Nabi Musa A.S berada di atas perahu tersebut, di hujung perahu tersebut telah dihinggapi oleh seekor burung yang hadir untuk meminum air yang terdapat di sekeliling mereka. Lalu burung tersebut meminumnya sedikit demi sedikit mengunakan paruh yang terdapat padanya. Lalu Nabi Khidir A.S menyatakan kepada Nabi Musa A.S bahawa ilmu-ilmu Allah SWT yang telah mereka berdua kecapi itu hanyalah seperti air-air yang telah dihirup melalui paruh burung tersebut sedikit demi sedikit. Tetapi pada hakikatnya bahawa ilmu-ilmu Allah SWT itu adalah luasnya seperti air yang boleh dilihat di sekeliling baginda berdua itu malahan ia lebih dari itu.Apa yang hendak saya gambarkan di sini adalah, bahawa kita ini hanyalah memiliki secakir atau sekelumit sahaja ilmu Allah SWT yang berada di sisi-Nya. Maka dengan itu carilah ilmu-ilmu Allah SWT itu dengan apa cara sekalipun, janganlah bergantung harap kepada seorang ulama’ sahaja, banyak lagi ulama’-ulama’ yang zuhud yang boleh kita belajar darinya. Mantapkanlah lagi ilmu-ilmu Allah SWT itu agar tetap tersemat dalam diri kita dan generasi akan datang.WaAllahua’lam.
Ya Allah, Ya Rahman, Ya Rahim, ampunilah dosa-dosaku, ampunilah dosa kedua ibu dan bapaku. Ampunilah dosa-dosa orang-orang Muslimin dan Muslimat, Mukminin dan Mukminat samaada yang masih hidup ataupun yang telah pergi. Menangkanlah Umat Muhammad, Hancurkanlah kafir kuffar. Amin Ya Rabbal A’lamin.

Takbir!AllahuAkbar!


AllahuAkbar!


AllahuAkbar!4 comments:

 1. baru baca satu hadis yang kata tentang kiamat semakin dekat bila kita akan menakluki baitul maqdis... kota ni dah berapa kali kita tawan sejak zaman saidina umar hingga ke salehuddin al-ayyubi... nampaknya kalau kali ni benar-benar terjadi maknanya kiamat di hujung halkum le

  ReplyDelete
 2. Salam Cemomoi.

  In The Name Of Allah.

  Terima kasih kerana di sini, blog penulisan anda adalah rujukan saya tika ini.

  Kata-kata dari as-syahid Sultan Salehuddin Al-Ayubbi itu ada benarnya. Israel memilih Palestin tempat perkembangan masyarakat dan pembentukkan negara haram yahudi berbanding negara Congo yang pada asalnya. Yahudi memilih Palestin adalah kerana, mereka ingin menakluki dunia serta menghapuskan keseluruhan ajaran Rasulullah SAW dan digantikan dengan ajaran Talmud. propaganda tersebut telah dirancang dgn teliti dan sulit oleh pendeta-pendeta mereka yang berfahaman Talmud serta berpaksikan iblis dan syaitan laknatullah.

  Saya ada muatkan dalam posting sy yang lalu berkenaan dengan tanda-tanda kiamat : "Nibiru - Satu Evolusi Atheisme". semoga dapat sesuatu darinya. InsyaAllah.

  ReplyDelete
 3. Teruskan Perjuangan Mu...Doa Ku Sentiasa Mengiringi Perjuangan Mu...

  ReplyDelete
 4. Salam Anonynous.

  In The Name Of Allah.

  InsyaAllah, Amin Ya Rabbal A'lamin.

  Doaku jua akan ku iringi buat mu serta umat Islam yang tidak henti-henti memperjuangkan agama Allah. Semoga kita semua dilindungi dan dirahmati-Nya setiap waktu serta ditempatkan di kalangan orang-orang yang beriman dan beramal soleh. Amin.

  *kenapa tidak bernama?

  ReplyDelete

You May Also Like These Article

Related Posts with Thumbnails